Viitorul telefoniei mobile

Apariția telefoniei mobile a reprezentat un punct de cotitură pentru industria comunicațiilor, acest domeniu dezvoltându-se într-un ritm alert pe parcursul ultimelor decenii.
De la Dynatac-ul celor de la Motorola și până la iPhone-ul celor de la Apple, dispozitivele mobile au evoluat în concordanță cu nevoile utilizatorilor, respectiv cu ultimele descoperiri în domeniu.
Dacă branduri ca Motorola, Ericsson sau Nokia au făcut istorie la începuturile telefoniei mobile, acum a venit rândul noilor veniți ca Apple, Samsung, HTC sau LG să se impună pe piața în continuă expansiune.

Cum va arăta viitorul? După umila mea părere, în viitorul apropiat (maxim 5 ani) doar maxim 3-4 producători mari vor reuși să își mai impună cu succes produsele. Ceilalți vor fi înghițiți de cei mari sau vor fi nevoiți să își închidă prăvălia. Printre brandurile care vor rezista îi văd pe cei de la Apple, Samsung sau HTC. Un mare producător va intra într-un trend descendent dacă nu își va revizui politica. Este vorba bineînțeles despre Nokia care, chiar și după parteneriatul cu Microsoft, dacă nu își va revizui politica referitoare la terminalele pe care le lansează, va pierde cote de piață importante în defavoarea celorlalți producători.

Cei care vor rezista au câteva atuuri de netăgăduit:
Apple – marcă mereu inovatoare, dă întotdeauna startul cu fiecare dispozitiv nou lansat. Se concentrează pe un număr limitat de terminale și pe o platformă unitară (iOS).
Samsung – are atuul de a fi unul din cei mai mari producători de componente electronice. Practic deține cheia tehnologiei atât din terminalele proprii cât și din terminalele altor producători.
HTC – s-a concentrat de la bun început pe domeniul smarphone și a căpătat o experiență destul de mare. Terminalele lansate se bat de la egal la egal cu cele ale Samsung și se apropie cu pași repezi de principalul competitor: Apple.

Telefonia mobilă a evoluat de la apeluri vocale și mesaje scurte până la folosirea telefoanelor-smartphone pentru a naviga pe internet, a efectua video-apeluri sau a privi emisiuni TV live. În viitorul îndepărtat prevăd dispariția terminalelor așa cum le cunoaștem acum și înlocuirea acestora cu cip-uri implantate, cu ajutorul cărora se va putea comunica doar prin intermediul gândului. În privința telefoanelor dual-sim, pe acestea le văd mai mult ca o anomalie nepractică și probabil că vor fi din ce în ce mai rare odată cu scăderea tarifelor de interconectare între operatorii de telefonie mobilă.

În ultimii 2 ani un nou fenomen a apărut: tabletele – dispozitive entertainment ce se doresc mai mult un concurent pentru computerele de tip laptop decât o alternativă la smartphone-uri. Prevăd că acestea vor coexista o lungă perioadă de timp împreună cu smartphone-urile dar nu le vor înlocui tocmai din cauza dimensiunilor inadecvate.

Sistemele de operare mobile au evoluat și ele odată cu dezvoltarea tehnologiei din spatele terminalelor mobile, de la arhicunoscutul Symbian, sistemul de operare prezent pe smartphone-urile Nokia și până la cel mai în vogă sistem de operare, adoptat de tot mai mulți producători – Google Android. Piața SO-urilor mobile va fi dominată de trei mari grei: Google Android, Apple iOS si Windows Phone 7. Symbian este depășit de mult și se îndreaptă către un iminent sfârșit, Maemo a intrat într-un con de umbră, SO-urile proprietare Samsung (Bada) sau LG sunt o fantezie de moment.

Argumentele pro și contra pentru cele 3 mari sisteme de operare:

Apple iOS
– pro: dezvoltat pentru a funcționa doar pe terminalele Apple, de aici rezultând stabilitatea deosebită, ergonomia în utilizare și securitatea sporită. Un număr deosebit de mare de aplicații disponible, contra-cost sau gratuite.
– contra: sistemul închis, restrictiv în unele situații mai ales pentru dezvoltatori.

Google Android
– pro: în continuă expansiune, cu elemente de interfață preluate de la iOS, gratuit, adoptat de foarte mulți producători de terminale.
– contra: foarte expus aplicațiilor malițioase, probabil că în timp va adopta politica restrictivă a celor de la Apple.

Windows Phone 7
– pro: inovativ, nu a fost dezvoltat cu gândul la iOS, aplicațiile pot fi dezvoltate foarte ușor folosind Visual Studio.
– contra: reticența utilizatorilor sporită și de numărul mic de aplicații existent deocamdată.

Dacă vreți să fiți la curent cu tot ceea ce se petrece în domeniul telefoniei mobile și nu numai, recomand cu căldură site-ul www.connect.ro

Reclame

Despre Aurelian Ion
Programator

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: